صفحه اصلی

نقش نیروی دریایی ایران در حفظ خوزستان به فرماندهی ناخدا افضلی

پس از حمله عراق به ایران، استراتژی نیروی دریایی ایران این بود که عراق را در استفاده از راه آبی در خلیج فارس محروم کند. این استراتژی در روز 7 آذر 1359 که بعداً این روز به عنوان روز نیروی دریایی ایران نام گذاری شد- و کماکان این نام گذاری پا بر جاست- با عملیات دریایی معروف به "عملیات مروارید" به نتیجه نشست.

"در آن زمان، بارگیری و تخلیه کالا برای عراق از طریق بندر الم القصر که خارج از اروندرود است انجام می گرفت. صدور نفت عراق از طریق دو سکوی عظیم نفتی به نام های البکر و المیه واقع در مصب اروندرود عملی می شد. در عملیات پیروزمندانه مروارید این سکوهای نفتی منهدم شدند و عملاً صدور نفت عراق از طریق دریا قطع گردید. بدین ترتیب رفت و آمد کشتی‌های نفت کش و تجاری برای کشور عراق که از این طریق انجام می‌گرفت و برای عراق در زمان جنگ نقش اساسی و تعیین کننده داشت، ناممکن شد. از آن سو، 90 درصد از صادرات و واردات ایران که از طریق دریا بود با پیروزی نیروی دریایی ایران و سیادت دریایی ایران در خلیج فارس، امکان‌پذیر بود." (دریادار زاهدی، معاون هم آهنگ کننده نیروی دریایی؛ روزنامه اطلاعات، 6 آذر 1379 به مناسبت بیستمین سالگرد عملیات مروارید و روز نیروی دریایی ایران)

در این عملیات تاریخی نیروی دریایی ایران، 4 فروند ناوچه موشک انداز عراقی کلاس اوزا و 7 فروند شناور دیگر عراقی به قعر دریا فرستاده شد و نیروی دریایی عراق عملاً فلج و تا پایان جنگ قادر به ایفا نقشی نبوده است.

هاشمی رفسنجانی درباره آن روزهای جنگ و نقش نیروی هوایی و نیروی دریایی ارتش ایران پس از گذشت بیست سال از آن تاریخ، اذعان کرد که "نیروی هوایی بسیار خوب عمل کرد و پشت جبهه عراق را فلج کرد. کمی گذشتیم و بعد نیروی دریایی، کل نیروی دریایی عراق را در شمال خلیج فارس منهدم کرد که دیگر تا آخر جنگ هم این‌ها نتوانستند فعالیت نظامی کنند." (هاشمی رفسنجانی، مصاحبه رادیو تلویزیونی به مناسبت بیستمین سالگرد جنگ ایران و عراق، روزنامه اطلاعات بین المللی، 8 مهر 1379)

منبع: فاجعه جنگ هشت ساله ایران و عراق فراموش شدنی نیست، نوشته دکتر حمید احمدی، بنیانگذار انجمن مطالعات تاریخ شفاهی ایران