صفحه اصلی

زنده یاد ناخدا بهرام افضلی و مسئله ربودن ناوچه موشک انداز عراقی (اُوزا) از بندر کویت

نمیدانم چه می خواهم بگویم
زبانم در دهان باز بسته است
در تنگ قفس باز است و افسوس
که بال مرغ آوازم شکسته است.

درون سینه ام دردی است خونبار
که همچون گریه می گیرد گلویم
غمی آشفته دردی گریه آلود
نمی دانم چه می خواهم بگویم . « سایه »

سخن ازشخصیت ، خدمات وارزش های تخصصی و انسانی زنده یاد ناخدا بهرام افضلی فرمانده نیروی دریائی ایران در دوران جنگ ایران و عراق است .سخن گفتن از چنین مردی بزرگ که در یکی از حساس ترین پیچ های تاریخ کشور و در شرایطِ دشوارِجنگی تحمیلی، سکاندارِ نیروی دریائی ایران بود ، ودر یکی از محاکماتِ ناعادلانه و نمایشی وبا برچسبِ اتهاماتی واهی و ناجوانمردانه ، نیروی دریائی وکشور را از داشتنِ چنین فرزندِ شایسته و برومندی ، محروم ساختند ، کار آسانی نیست. تاریخ آنچه را که او برای نیروی دریائی و ایرانِ در حالِ جنگ انجام داد هرگز فراموش نخواهد کرد . فرداست که با غلبهِ خرد وروشنائی بر جهل و تاریکی ، چهره نیک اندیش و همیشه ماندگارش آذین برگهای بسیاری از تاریخ میهنمان خواهد بود.

کاربسیار ارزنده ای را که دست اندرکاران تهیّهِ " وب سایت و فیس بوک " زنده یاد ناخدا بهرام افضلی آغاز کرده اند ، نیازمند یاری همه کسانی است که به نوعی با این شخصیت برجسته در ارتباط بوده و یا از او خاطراتی دارند. باید در گسترش و نشر آن از هیچ امکانی کوتاهی نکرد. نسل های آینده باید اورا نه از دیدگاهی که رژیم می خواهد و تبلیغ می کند، بلکه از آن دیدگاهی ببیند و بشناسند که او واقعا بود. در این راستا تلاش من اینست تا در اینجا یکی از خاطرات خود را با زنده یاد ناخدا افضلی ، با خوانندگان "وب سایت و فیس بوک " او در میان نهم . خاطــــره ای که به نوعی بر تهمت افشای محل ناوچه غرق شده پیکان ، خط بطلان می کشد.

در اوایل جنگ تحمیلی و در حین طرح ریزی عملیات مروارید ، به بخش عملیاتی اطلاعاتِ فرماندهی نیروی رزمی 421 مستقر در بوشهر خبر رسید که یکی از ناوچه های موشک اندازعراقی( اُوزا ) مدتی است که در بندر کویت پهلو گرفته است. این ناوچه ها که مجهز به موشک های استکیس روسی بودند ، همواره برای منافع حیاتی کشور در خلیج فارس، تاسیسات وخطوط کشتیرانی ایران و نیروی دریائی خطری بالقوه محسوب می شدند که میبایست در مقابل آن هوشیاری وآمادگی کامل داشت. طبیعی است که در چنین حالتی دریافت این خبر واکنش های سریع و طراحی های چندی را بدنبال داشت . بخش اطلاعات نیروی رزمی 421 با جمع آوری سریع اطلاعات تکمیلی برآن شد تا در صورت موافقت فرمانده نیروی دریائی ،این ناوچه را از بندر کویت بُرباید. در ملاقاتی سّری و حضوری موضوع با زنده یاد ناخدا افضلی فرمانده وقت نیروی دریائی در میان گذاشته شد. او از شنیدن این خبر و مرور طرح ارائه شده ، بسیار هیجان زده و خوشحال گردید. از طرح گروه بسیار استقبال و تاکید کرد" که ما به هرترتیبی شده باید یکی از این ناوچه ها را به چنگ آوریم . این کار علاوه بر تقویت روحیه پرسنل نیروی دریائی و سایر رزمندگان در جبهه های مختلف جنگ ودر عین حال تضعیف روحیه دشمن ، بهره برداری تبلیغاتی وسیع ازاین کار در سطح داخلی و بین المللی ، به ما این امکان را هم میدهد تا سیستم های موشکی این ناوچه ها را که روسی و کاملا ناشناخته است ، مورد شناسائی دقیق قرار داده و از آن در جنگ بر علیه دشمن مورد استفاده قرار دهیم. تاکید کرد که این کار اهمیت ویژه ای دارد و با تمامی امکانات از ما پشتیبانی خواهد کرد" .(نقل به مضمون)

برای ربودن این ناوچه ،علاوه بر یک یدک کش که موجود بود، به دو فروند قایق سریع السیرنیز نیاز داشتیم که می بایست هرچه سریع تر تهیه ودر اختیار قرار گیرد. موضوع را با زنده یادناخدا افضلی در میان نهادیم و او بلافاصله دست به کار گردیده و در تماس با آقای شمس اردکانی سفیر وقت دولت ایران در کویت و ارسال وجوه مورد نیاز ، خرید این دو فروند قایق را به او واگذار نمود. با پیگیریهای مداوم ناخدا افضلی در ارتباطی تنگاتنگ با آقای اردکانی از یکسو، ونیز تلاش ارزشمند ، صادقانه و سریع آقای شمس اردکانی از سوی دیگر، قایق ها در مدت زمانی کوتاه خریداری و آماده تحویل در بندر کویت گردیدند. گروهی از درجه داران نیروی دریائی و تعدادی از افراد محلی آشنا به منطقه زیر نظر روانشاد ناوبان حفیظی که در عملیات مروارید و در سمت فرمانده دوم ناوچه قهرمان پیکان شهید شد، به بندر کویت اعزام گردیدند تا عملیات خروج این قایق ها را سازمان دهند. ناوبان حفیظی که افسری بسیار شجاع و میهن دوست بود با کمک افراد محلی به کویت وارد و در تماس با آقای اردکانی قایق ها و مبالع باقیمانده پول را که از بودجه سّری برای خرید قایق ها ارسال شده بود تحویل گرفت و با تیم مزبور به بوشهر مراجعت کرد. اکنون همه چیز آماده بود و ناوچه اُوزا هم همچنان در بندر کویت. طرح می بایست اجرا میشد . از آنجا که این عملیات در خاک کشور دیگری انجام میگردید که در حال جنگ با ما نبود، می بایستی رئیس جمهور نیز آنرا تائید و امضا کند. من به اتفاق زنده یاد ناخدا افضلی که در آن موقع برای بازدید و کنترل و پشتیبانی عملیات جنگ در بوشهر بسر می برد، به دزفول محل استقرار رئیس جمهور پرواز کردیم. آقای بنی صدر رئیس جمهور وقت در پایگاه وحدتی دزفول بر نحوه اجرای عملیات جنگی در جبهه های جنوب نظارت میکرد . در موقع ملاقات ما با آقای بنی صدر، آقای سلامتیان هم حضور داشت و آقای بنی صدر حضور وی را بلا مانع دانست. رئیس جمهور هم از اجرای این طرح استقبال کرد و آنرا مورد حمایت قرار داد. بعد از امضای طرح توسط رئیس جمهور، به بوشهر مراجعت کردیم. ناخدا میرزائی وزنده یاد ناوبان حفیظی به همراهی پرسنل مربوطه در محل ، تمام پیش بینی های لازم را به عمل آورده و طرح را آماده اجرا کرده بودند. دو روز بعد و با مساعد شدن هوا درجه داران تیم و افراد محلی زیر نظر زنده یاد حفیظی با یک یدک کش و دو فروند قایق سریع االسیر برای ربودن ناوچه از بندر کویت عازم دریا گردیدند. با وجود اینکه این عملیات از ابتدا تا مرحله اجرا با سرعت کامل پیگری گردید، متاسفانه در موقع ورود تیم به بندر کویت ، ناوچه ای در آنجا مشاهده نشد و بعد از مدت حدود یکماهی که در این بندر پهلوگرفته بود، آنرا به عراق فرا خوانده بودند . بابررسی های بعدی مشخص گردید که این ناوچه برای مصون ماندن از صدمات احتمالی که می توانست از طریق نیروی دریائی و یا هوائی کشورمان به آن وارد شود ، برای مدتی به کویت اعزام گردیده بود . به احتمال قوی دولت عراق که نزدیک شدن عملیاتی دریائی در دهانه خلیج فارس را پیش بینی میکرد ، ( همانی که بعدا ودر مدت زمانی کوتاه بنام عملیات مروارید به اجرا درآمد ) ، ناوچه مزبوررا برای پیوستن به ناوگان عراق فرا خوانده بود.

در عملیات مروارید که به فرماندهی نیروی رزمی 421 مستقر در بوشهر وبا تصویب و تحت نظارت کامل زنده یاد ناخدا افضلی اجرا گردید ، تمامی ناوچه های موشک انداز اُوزای عراقی منهدم گردیدند . بدین ترتیب تهدید جدی موشک های استیکس که آخرینش ناوچه قهرمان پیکان را غرق کرد، برای همیشه از بین رفت . یاد ناوبان حفیظی، ناخدا ابراهیم همتی و همه شهیدان عملیات مروارید اعم از دریائی ، هوائی و تکاور زنده و گرامی باد. و درود و نیک نامی همیشگی مردی را باد، که درراه اعتلای نیروی دریائی، آزادی و سربلندی کشور عزیزمان ایران از هیچ کوششی دریغ نکرد. زنده یاد ناخدا بهرام افضلی فرمانده نیروی دریائی ایران در زمان جنگ را می گویم. روانش شاد